Deser kakaowy z chia i musem malinowym

Dziś coś dla łasuchów, prosty, smaczny i zdrowy deser.

Porcje 1-2

Składniki:

  • 1 szklanka mleka kokosowego dobrej jakości +łyżka do musu
  • 3 łyżki nasion chia
  • 1 płaska łyżka kakao bez cukru (powyżej 70%)
  • 2 łyżeczki miodu (jedna do deseru, 1 do musu malinowego)
  • 2 łyżki mrożonych malin

Przygotowanie:

Mleko kokosowe podgrzej w garnku, dodaj kakao, miód i nasiona chia. Wymieszaj, a kiedy ostygnie wstaw do lodówki i zaczekaj aż stężeje. Mrożone maliny wsyp do blednera, dodaj odrobinę mleka kokosowego i zmiksuj, możesz dodać trochę miodu jeśli wolisz słodszy smak, łyżeczkę sorbetu dodaj do deseru. Smacznego!

Inspiracją był przepis pochodzący z książki M. Zaremby, Leczenie dietą, Wygraj z Candidią!, choć trochę go zmodyfikowałam 🙂

Deser kakaowy z chia i musem malinowym
Oceń

Udostępnij

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Napisz komentarz

Umów Wizytę lub konsultację dietetyczną online