Dieta kopenhaska

Dieta kopenhaska

Nadwaga i otyłość powoli stają się pandemią naszych czasów, która dotyka coraz młodsze osoby czy nawet dzieci. Swoistą odpowiedzią na to jest promowanie zdrowego trybu życia i wyglądu „fit”. Często od tego jak wyglądamy nie zależy jedynie nasze dobre samopoczucie ale również lepsza praca, akceptacja społeczna etc. Nic więc dziwnego, że wiele osób robi wszystko aby osiągnąć pożądany wygląd. Niestety nie wszyscy kierują się względami zdrowotnymi, część z nas poszukuje drogi na skróty, czyli diety, która w dużo za krótkim czasie, biorąc pod uwagę nasze zdrowie, zapewni nam pożądany rezultat.Jedną z takich gotowych diet jest dieta kopenhaska. Co jednak warto o niej wiedzieć? Jakie zalety i wady płyną ze stosowania diety kopenhaskiej?

Czym jest dieta kopenhaska i na czym polega?

Dieta kopenhaska zwana również dietą duńską należy obecnie do grona jednych z najbardziej restrykcyjnych diet, jednak cieszy się dosyć dużą popularnością głównie wśród tych osób, które nastawione są na bardzo szybki efekt. Na czym jednak polega wspomniana dieta? Głównym założeniem diety kopenhaskiej jest przestrzeganie kilku bardzo ważnych zasad, od których nie ma żadnych ustępstw. Przez 13 dni trwania diety należy ściśle trzymać się jadłospisu, pamiętając jednak o tym, aby nie podjadać pomiędzy posiłkami, a w przypadku zrobienia sobie nawet jednodniowej przerwy konieczne jest natychmiastowe przerwanie diety. Jakich zasad należy się trzymać?

Każdego dnia możesz spożywać od 600 do 800 kcal

Jedną z najważniejszych zasad diety kopenhaskiej jest spożywanie każdego dnia od 600 do maksymalnie 800 kcal, z czym wiele osób może mieć problem, biorąc pod uwagę dzienne zapotrzebowanie organizmu na kalorie (jest ono uzależnione m.in. od wieku oraz płci i mieści się w granicach 1500-2500 kcal). Wspomniane powyżej widełki kaloryczne oznaczają, iż w ciągu dnia nie należy spożywać zbyt wielu pokarmów, dlatego też nie ma się w zasadzie czemu dziwić, iż dieta kopenhaska wywołuje coraz większe kontrowersje. Twórcy tej diety są zdania, iż w celu redukcji znienawidzonej tkanki tłuszczowej konieczne jest wytworzenie tzw. deficytu kalorycznego (mniejsza ilość energii jest dostarczana wraz z pokarmem, natomiast większa ilość energii ulega późniejszemu zużyciu). W trakcie trwania diety kopenhaskiej organizm w celu wytworzenia energii sięga do rezerw tłuszczu, doprowadzając tym samym do redukcji niechcianej i szpecącej tkanki tłuszczowej.

Musisz przestrzegać nie tylko czasu trwania diety, ale również pory spożycia pokarmów

Osoby, które decydują się na dietę kopenhaską, muszą mieć świadomość tego, iż trwa on 13 dni i nie można jej ani skracać, ani wydłużać, ponieważ może się to odbić bardzo niekorzystnie na stanie zdrowia. Dieta kopenhaska jest bardzo restrykcyjna, przez co organizm nie otrzymuje odpowiedniej ilości składników odżywczych, dlatego też niezwykle ważne jest to, aby po 13 dniach wrócić do prawidłowego sposobu odżywiania. Oprócz przestrzegania czasu trwania diety niezwykle ważne jest również to, aby w ciągu dnia o określonej porze zjadać tylko 3 posiłki składające się ze śniadania, obiadu oraz kolacji. Śniadanie powinno być zjedzone pomiędzy godziną 8 a 9, obiad należy spożyć pomiędzy 12 a 14, natomiast kolacja powinna być skonsumowana pomiędzy godziną 16 a 18. Choć wymóg ten jest dosyć rygorystyczny, to jednak warto wiedzieć o tym, iż możliwe jest półgodzinne odstępstwo od podanych godzin.

Przestrzegaj jadłospisu

Dieta kopenhaska zakłada ograniczenie spożycia tłuszczów oraz węglowodanów, dlatego też w codziennym jadłospisie powinno królować jedynie chude mięso drobiowe, ryby takie jak dorsz i pstrąg, jajka, warzywa oraz owoce, z którymi nie należy jednak przesadzać (można je spożywać w ograniczonych ilościach). Co jeszcze można spożywać? Ważnym elementem codziennej diety może być kawa, dzięki której organizm otrzyma odpowiednią ilość energii każdego dnia. Aby stosowanie diety kopenhaskiej przyniosło zamierzone efekty, niezwykle ważne jest to, aby zrezygnować ze spożycia słodyczy oraz alkoholu. W trakcie trwania diety należy również pamiętać o tym, aby w odpowiedni sposób nawadniać organizm, dlatego też konieczne jest wypijanie każdego dnia co najmniej 2 litrów niegazowanej wody. Przez cały czas trwania diety nie można sięgać po wspomniane wcześniej produkty zakazane (nawet w bardzo małych ilościach), a jeśli komuś zdarzy się spożycie, chociażby jednego batona, to dietę należy kategorycznie przerwać. W takiej sytuacji można jednak powrócić do diety kopenhaskiej jednak nie wcześniej jak po upływie 3 miesięcy od spożycia zakazanego produktu.

Najważniejsze przeciwwskazania

Z uwagi na fakt, iż dieta kopenhaska jest bardzo rygorystyczna, nie powinny w ogóle decydować się na nią osoby będące w wieku dojrzewania. Dlaczego? Głównie z uwagi na fakt, iż w okresie dojrzewania organizm musi otrzymywać odpowiednią ilość witamin oraz minerałów znajdujących się w różnych pokarmach. Dieta kopenhaska nie jest również polecana osobom starszym, sportowcom, kobietom w ciąży, pracownikom wykonującym prace fizyczne, a także osobom mającym problemy z cukrzycą i nadciśnieniem.

Zalety diety kopenhaskiej

Najważniejszą zaletą diety kopenhaskiej jest fakt, iż w ciągu niemal dwóch tygodni można schudnąć nawet 7 kilogramów, co jest bardzo dobrym wynikiem. Bardzo ważne jest również to, iż podczas stosowania diety kopenhaskiej można oduczyć się podjadania, dzięki czemu w łatwiejszy sposób będzie można utrzymać wagę po zakończeniu diety.

Wady diety kopenhaskiej

Jeśli chodzi o wady płynące z przejścia na dietę kopenhaską, to można wśród nich wymienić przede wszystkim monotonność posiłków, zwiększenie ryzyka pojawienia się tzw. efektu jo-jo, niedostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych witamin i minerałów, które odpowiadają za jego prawidłowe funkcjonowanie, a także konieczność rezygnacji ze spożycia wielu produktów spożywczych. Dieta kopenhaska daje wprawdzie dosyć dobre efekty, jednak nie można jej niestety zaliczyć do grona zdrowych diet. Organizm osób decydujących się na taką dietę nie otrzymuje wprawdzie niezdrowych tłuszczy, jednak pozbawiony jest również całej gamy innych cennych dla zdrowia składników odżywczych. Dieta kopenhaska może również wpłynąć niezbyt korzystnie na samopoczucie, ponieważ w efekcie niedoboru kalorii może dojść do rozdrażniania oraz ogólnego osłabienia.

Niestety, a może na szczęście każdy z nas jest inny, ma inne przyzwyczajenia, tryb pracy, wiek, płeć, choroby towarzyszące. Dlatego też jeśli chcemy zredukować masę ciała, a przy okazji zachować lub poprawić zdrowie, powinniśmy przestrzegać zasad zdrowego żywienia, dużo się ruszać i uśmiechać. Jeśli zaś to nie pomoże, a dodatkowo zaczynają nam doskwierać różne dolegliwości jak choćby chroniczne zmęczenie, bóle głowy, bóle stawów, wówczas dobrze jest udać się do dobrego dietetyka, który po dokładnym wywiadzie, sprawdzeniu wyników badań przygotuje nam dietę szytą na miarę.

Dieta kopenhaska – jadłospis

Dzień 1.

Śniadanie: filiżanka kawy z kostką cukru
Lunch: 2 jajka na twardo, 200 g gotowanego szpinaku, 2 pomidorki koktajlowe
Kolacja: pierś z kurczaka ugotowana na parze, zielona sałata z sokiem z cytryny

Dzień 2.

Śniadanie: filiżanka kawy z kostką cukru
Obiad: gotowana pierś z indyka, sałata z sokiem z cytryny i łyżka oliwy z oliwek
Kolacja: 100 g chudej wędliny, 2 jajka na twardo

Dzień 3.

Śniadanie: filiżanka kawy z kostką cukru
Obiad: 200 g ugotowanego szpinaku, 1 pomidor, 1 świeży owoc (nie może to być jednak banan)
Obiad: 2 jajka na twardo, 2 plasterki chudej szynki, sałata z sokiem z cytryny i oliwy z oliwek (1 łyżka)

Dzień 4.

Śniadanie: filiżanka kawy z kostką cukru
Lunch: 2 jajka na twardo, 200 g sera bez tłuszczu, 1 duża marchewka
Kolacja: napój, sałatka owocowa, łyżka tłuszczu, jogurt naturalny

Dzień 5.

Śniadanie: Marchewka utarta z sokiem z cytryny
Obiad: 200 g ryb chudych (piec należy w folii aluminiowej) z sokiem z cytryny
Kolacja: 200 g gotowanej chudej wołowiny, sałata z sokiem z cytryny, gotowane brokuły (jedna sztuka)

Dzień 6.

Śniadanie: filiżanka kawy z kostką cukru
Lunch: gotowany kurczak, sałata z sokiem z cytryny i łyżka oliwy z oliwek
Obiad: 2 jajka na twardo, duża marchewka

Dzień 7.

Śniadanie: filiżanka herbaty bez cukru
Obiad: 200 g gotowanej chudej wołowiny, świeży owoc
Kolacja: nic

Dzień 8.

Śniadanie: filiżanka kawy z kostką cukru
Lunch: 2 jajka na twardo, 200 g gotowanego szpinaku, 2 pomidorki koktajlowe
Kolacja: pierś z kurczaka ugotowana na parze, zielona sałata z sokiem z cytryny

Dzień 9.

Śniadanie: filiżanka kawy z kostką cukru
Obiad: gotowana pierś z indyka, sałata z sokiem z cytryny i łyżka oliwy z oliwek
Kolacja: 100 g chudej wędliny, 2 jajka na twardo

Dzień 10.

Śniadanie: filiżanka kawy z kostką cukru
Obiad: 200 g ugotowanego szpinaku, 1 pomidor, 1 świeży owoc (nie może to być jednak banan)
Obiad: 2 jajka na twardo, 2 plasterki chudej szynki, sałata z sokiem z cytryny i oliwy z oliwek (1 łyżka)

Dzień 11.

Śniadanie: filiżanka kawy z kostką cukru
Lunch: 2 jajka na twardo, 200 g sera bez tłuszczu, 1 duża marchewka
Kolacja: napój, sałatka owocowa, łyżka tłuszczu, jogurt naturalny

Dzień 12.

Śniadanie: Marchewka, utarta z sokiem z cytryny
Obiad: 200 g ryb chudych (piec należy w folii aluminiowej) z sokiem z cytryny
Kolacja: 200 g gotowanej chudej wołowiny, sałata z sokiem z cytryny, gotowane brokuły (jedna sztuka)

Dzień 13.

Śniadanie: filiżanka kawy z kostką cukru
Lunch: gotowany kurczak, sałata z sokiem z cytryny i łyżka oliwy z oliwek
Obiad: 2 jajka na twardo, duża marchewka.

Dieta kopenhaska
5 (100%) 2 votes

Udostępnij

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Napisz komentarz

Umów Wizytę lub konsultację dietetyczną online