Jagody Goji – na zdrowie

jagody goji

Jagody Goji uznawane są przez swych zwolenników za najbardziej odżywcze owoce świata. Tradycyjnie używane w chińskiej i tybetańskiej kuchni i medycynie, zarówno jako owoc, jak i jako zioło, na Zachodzie dostępne są głównie w formie suszonych owoców i są dość drogie. Czy warto kupować i jeść owoce goji?

Wielbiciele owoców goji twierdzą, że zawierają one wszystkie konieczne aminokwasy, największą ilość białka ze wszystkich owoców, wielkie ilości błonnika i witaminy C, dużą ilość przeciwutleniaczy i karotenoidów, wiele razy wyższą ilość żelaza niż szpinak, wapń, cynk, selen i inne pierwiastki niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tradycyjnie jagody te używane są w leczeniu nerek i wątroby, w schorzeniach oczu, do zwiększania odporności, siły i witalności, łagodzenia bólów kręgosłupa i zawrotów głowy. Uważa się również, że te małe pomarańczowe owoce mają moc uzdrowicielską przy cukrzycy i nadciśnieniu tętniczym.

Wielu dietetyków jest jednak ostrożnych. Istnieje bardzo mało badań naukowych potwierdzających zbawienne właściwości jagód goji. Ustalono, że owoce te mogą poprawiać poziom energii, sen, witalność i poczucie szczęścia. Nie wiadomo jednak, czy mają one więcej pozytywnych oddziaływań na ludzki organizm niż inne jagody.

Jagody goji można jeść po prostu z torebki, można dodawać do sałatek, koktajli, czy owsianki, do mieszanek owocowo-orzechowych. Na pewno warto jeść owoce goji, bo jak wszystkie jagody mają korzystne działanie na organizm, warto chyba jednak pamiętać o tym, by jeść różne jagody. No i oczywiście o ogólnie urozmaiconej diecie.

Jagody Goji – na zdrowie
Oceń

Udostępnij

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Napisz komentarz

Umów Wizytę lub konsultację dietetyczną online