Kasza jaglana po meksykańsku

kasza jaglana po meksykańsku

Nie wiem, ale czy w meksyku jedzą kaszę jaglaną? Być może nie, ale przecież to nasz polski przepis, meksykiem zaciąga jedynie czerwona fasola i kawałek papryki 🙂 Aaaaaaa i kumin w przyprawach.

Czas: około 15-20 minut
Ilość 4-5 porcji

Składniki:

  • 200 gram kaszy jaglanej (około)
  • opakowanie mieszanki meksykańskiej Hortex (mrożonki)
  • przyprawa do chili con carne
  • kminek mielony
  • słodka papryka
  • czosnek
  • sól
  • pieprz.
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Na patelnię z grubym dnem wlewam olej, na gorący olej wsypuję kaszę i chwilę mieszam aby ładnie się każde ziarenko w oleju obtoczyło, a kasza zacznie fajnie pachnieć. Dodaję mieszankę meksykańską i jak mi się chce to trochę obsmażam ciągle mieszając a jak mi się nie chce, to przemieszam, dolewam trochę wody, przykrywam przykrywką i duszę z 5-7 minut, aż warzywa i kasza będą miękkie. Warto zerknąć po chwili jak sprawa się ma z wodą bo być może kasza szybko ją wchłonęła i trzeba dolać. Następnie doprawiam solą, kminkiem, pieprzem, czosnkiem, etc.Dostawiam jeszcze na chwilę pod przykryciem, ale już nie na gazie. Ostatnia próba smaku i na talerz. Jeśli kasza jest zbyt sucha można dodać: masła, więcej wody, bulionu (wtedy jest na prawdę super ale akurat nie miałam), sera żółtego, sera typu parmegiano, sera koziego, itp itd. Smacznego!

Kasza jaglana po meksykańsku
Oceń

Udostępnij

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Napisz komentarz

Umów Wizytę lub konsultację dietetyczną online